Robbert Overmeer is 48 jaar en woont tegenover Carré in het centrum van Amsterdam. Zijn eerste ervaring met palliatieve zorg was tijdens vrijwilligerswerk. “Vanwege onze ervaring gaan wij toch anders met mensen om. We weten waar het over gaat en wat belangrijk is.”
Palliatieve zorg
Robbert vertelt zijn verhaal vanuit de auto. Samen met zijn vriend is hij onderweg vanuit zijn huisje in het bos naar Amsterdam. Zijn horecazaak aan de Utrechtsestraat is helaas gesloten vanwege corona, maar dat houdt Robbert niet tegen. Robbert kwam voor het eerst in aanraking met palliatieve zorg toen hij vrijwilligerswerk deed bij Unie Van Vrijwilligers. “Ik heb 1,5 jaar boodschappen gedaan voor mevrouw, totdat ze overleed. Mevrouw had niemand meer in haar directe omgeving. Het contact in die laatste weken was zo bijzonder”.
In de buurt
Dat was voor Robbert de aanleiding om verder te gaan in de palliatieve zorg. “Ik heb een jaar de opleiding stervensbegeleiding gedaan. Daarna kwam ik een bericht van Markant tegen in een krantje en heb me aangemeld als vrijwilliger. Ik ben begonnen met de basistraining. Dat was heel inspirerend en we hadden een leuke groep. Ik word goed begeleid door de coördinatoren van Markant. Ik voel me het meest verbonden met cliënten uit de buurt. Dat vind ik het prettigst. De afgelopen 10 jaar is de eenzaamheid enorm toegenomen. Ik vind dat we meer moeten doen voor de mensen uit onze directe omgeving.”
Contact
Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg worden ingezet bij mensen in de laatste levensfase Dat kan thuis of in een verpleeghuis. Afhankelijk van de situatie is dat soms kort en soms wat langer. “Mijn laatste bezoek was bij een ouder echtpaar in het centrum van Amsterdam. Meneer was terminaal en mevrouw wilde graag af en toe naar buiten kunnen. De gesprekken met mensen in de laatste levensfase gaan gelijk ergens over. Ze hebben niks te verliezen, dat maakt het contact heel direct. Zowel meneer als mevrouw zijn heel dankbaar dat ik er ben. Dat voel ik, maar dat spreken ze ook uit. Mevrouw en meneer zijn zelfs nog even een kopje koffie komen drinken op de zaak toen meneer nog naar buiten kon.”
Divers
Het werk van een vrijwilliger is heel divers. “Ik zorg dat de mensen zo veel mogelijk zelfstandig blijven en help waar dat nodig is. Meestal betekent dit dat we veel gesprekken voeren, maar ik zorg ook dat mensen eten en drinken. De verzorging doe ik liever niet. Dat kan ik goed aangeven bij Markant en daar houden ze rekening mee. Als mensen niet meer kunnen praten is het al voldoende om er te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel betekent.”
Toegevoegde waarde
Alle vrijwilligers in de palliatieve zorg hebben een intensieve basistraining gevolgd, voordat ze worden ingezet. “Onze toegevoegde waarde is dat we direct met de mensen in gesprek kunnen over hun situatie. Vanwege onze ervaring gaan we toch anders met de mensen om. We weten waar het over gaat en wat belangrijk is.”
Voorzichtig
En toen kwam corona. “Corona maakt het niet makkelijk. Mensen zijn toch bezorgd. De cliënten zijn behoorlijk kwetsbaar en zijn daardoor extra voorzichtig. Maar met voldoende afstand houden en een mondkapje op, kan het wel. Als je er maar goed blijft nadenken en je er bewust van bent.”
Ga in gesprek!
In de laatste levensfase komt er veel op mensen af. “Niet iedereen denkt er dan aan om een vrijwilliger aan te vragen. Maar ik adviseer iedereen: ga in gesprek! En zorg ervoor dat je een klik hebt met de vrijwilliger. Niet bang zijn om aan te geven dat het niet klikt, daar hoef je niet vervelend over te doen. Markant zorgt voor een goede match, je kan al je voorkeuren aangeven. Je gaat samen het traject aan. Niemand mag in eenzaamheid sterven!”
Wil je ook een vrijwilliger aanvragen? Of wil je meer informatie?
Neem contact op met Markant via 020-886 88 00 of mail naar vptzamsterdam@markant.org.
Kijk ook op onze website voor meer informatie en verhalen van vrijwilligers en mantelzorgers.