Schade aan de hersenen die is ontstaan in de loop van het leven, dat is niet-aangeboren hersenletsel. Jaarlijks krijgen zo’n 130.000 mensen hiermee te maken. Van de mantelzorgers die hun naaste ondersteunen is 35 tot 50% overbelast. Je zorgt voor iemand met een hersenbeschadiging. Blijf ook aan jezelf denken. Het kan een zware taak zijn. Vraag hulp.
Plotselinge verandering
Onverwacht ben je (samen met je partner, je kind) in een situatie terecht gekomen die je leven van de één op de andere dag omgooit; je echtgenoot heeft een CVA gehad, of je kind een ongeluk. Je krijgt geen tijd om de klap te verwerken, je bent ineens mantelzorger.
Nieuwe situatie
Vaak voelt de periode na het ziekenhuis- en revalidatietraject alsof je wordt ‘losgelaten’. Dit is de nieuwe situatie: je moet je er maar mee redden. Het is logisch dat je niet direct weet waar je terecht kunt voor hulp en informatie.
Gedragsproblemen
De echte klap komt vaak pas veel later, wanneer je ‘gewend’ bent geraakt aan de situatie. Het dringt door dat je naaste nooit meer de oude wordt. Mensen met hersenletsel zien bovendien zelf niet altijd in dat zij veranderd zijn ten opzichte van vroeger. Dat is pijnlijk. Vaak is er sprake van chronische vermoeidheid of anders reageren. Sommige mensen nemen geen initiatief meer (zijn apathisch). Voor een mantelzorger is het heel lastig om daarmee om te gaan. Vraag hulp. Juist ook in een later stadium.
Jouw eigen leven
Je voelt je verantwoordelijk voor de zorg van je naaste. Je bent onverwacht en ongevraagd in deze situatie terechtgekomen. Het is logisch dat je stilstaat bij wat dit voor je eigen leven betekent. Het is goed om ruimte te creëren voor jezelf. Een vrijwilliger kan bij je verzorgde zijn, terwijl je tijd voor jezelf hebt. Zoek lotgenoten op, praat erover.
Wat kan Markant voor jou betekenen?
Vaak merken mensen pas later hoe zwaar deze nieuwe situatie hun valt. Markant kan in samenwerking met Heliomare ondersteuning bieden. Wij komen bij je langs om te bespreken hoe het gaat, we luisteren naar hoe het vroeger ging en hoe jouw situatie is veranderd. Er wordt gekeken naar wat er nodig is om de huidige thuissituatie goed vol te blijven houden. We bieden gericht hulp, zodat jouw thuissituatie verbetert.
Als het goed voelt voor jou, dan kunnen we ervoor zorgen dat je ondersteuning krijgt van een vrijwilliger. We komen vrijblijvend bij je thuis om de situatie en jouw wensen te bespreken.
Graag attenderen we je op de cursus Zorg de Baas. Dit is een gratis cursus waarbij je inzicht krijgt in je eigen situatie. Je ontmoet andere mantelzorgers en kunt ervaringen delen.
Tip!
In Amsterdam zijn veel organisaties die bijeenkomsten voor mantelzorgers organiseren. Je bent meer dan welkom bij de Lunchroom. Daar ontmoet je lotgenoten, kan je ervaringen uitwisselen en neemt je even tijd voor jezelf. Dat mag!
Links
Agenda Markant voor meer bijeenkomsten
Heliomare expertisecentrum