Iedere ochtend stonden acteur Sander Plukaard en muzikant Reindier op met een glimlach en een dansje. Niet dat er iets te vieren viel, maar het enige wat ze door deze periode kon dragen was positiviteit. In deze humorvolle muziektheatervoorstelling vertellen deze twee chaotische kunstenaars hoe ze bleven zoeken naar het sprankje hoop in donkere tijden. Na het overdonderende succes op Theaterfestival De Parade, met uitverkochte zalen en enthousiast publiek, komt Metgezwel met een avondvullende versie de theaters in, om nog meer mensen in hun hart te sluiten.
Tijdens het spelen van Metgezwel, merkten Sander en Reinier dat de voorstelling veel los kan maken bij het publiek. Ziekte komt in alle vormen en maten, en treft helaas heel veel mensen. Tegenwoordig krijgen één op de twee Nederlands in hun leven de diagnose kanker. Dit laat zien hoeveel mensen te maken krijgen met ziekte, en hun naasten met zorg dragen voor de zieke.
De Volkskrant: “Metgezwel is een voorstelling over ziekte en troost die alleen maar bewondering oproept.”
Het Parool: “Muziektheater dat recht in het hart raakt.”
Mantelzorg
Mantelzorg is een onzichtbaar gegeven. Je wordt het ongevraagd, en voor je het weet heb je die rol al op je genomen. En het kan heel hard werken zijn, weten Sander en Reinier uit ervaring. Zo hard, dat je op moet letten om zelf niet om te vallen. Hoe doe je dat, goed voor jezelf zorgen, als het slecht gaat met de ander? In de gesprekken naderhand met publiek, merkten ze hoeveel vormen van zorg en ziekte er zijn. Metgezwel is een uniek verhaal, zoals elk ander verhaal uniek is. Sander en Reinier willen graag in gesprek gaan met het publiek, om die verschillende ervaringen te delen. Omdat er zoveel moois over te vertellen is. Zorg dragen kan namelijk enorm veel geven: verbinding, liefde, vriendschap, humor, troost.
Nagesprek met Markant
Na de voorstelling volgt een nagesprek met mantelzorgers uit het publiek. Onder leiding van gespreksleider Marieke Dijkwel en Tessa Rademaker (Markant) gaan de spelers aan tafel om perspectieven te delen met het publiek en samen tot meer inzicht te komen.
Het nagesprek duurt een half uur. Het is in de en vindt plaats in de Speakeasy. Dit is de nieuwe publieksruimte van Theater Bellevue. Als je de Grote Zaal uitkomt, vindt je deze aan je linkerhand.
Voorstelling
In Theater Bellevue op woensdag 15 januari om 20.30 uur (Pay what you can).
De voorstelling is ook op donderdag 16 januari om 20.30 uur (kaarten vanaf € 12,50), maar dan zonder nagesprek.