Als jouw partner een ziekte of beperking heeft, kan de manier waarop je intimiteit ervaart in je relatie veranderen. Naast partner ben of word je ook verzorgende. Dat kan vaak ook gevolgen hebben voor de intimiteit en seksualiteit die je met elkaar deelt.
Deze workshop is wegens omstandigheden geannuleerd.
Een ziekte, beperking, dementie of niet-aangeboren hersenletsel zoals een beroerte, kan het gedrag of karakter van je partner veranderen. Je partner is misschien niet meer zoals jij die kende, niet meer de persoon op wie jij ooit verliefd werd. Daarbij is ook jouw rol veranderd. Je bent niet alleen de geliefde van je partner, maar ook hulpverlener. Dat kan invloed hebben op jullie relatie. En door de ziekte of beperking kun je daar misschien ook minder goed met elkaar over praten. Of je durft het gesprek niet aan en wil je jouw partner niet belasten met jouw gevoelens.
Die veranderingen hebben meestal ook invloed op de intimiteit en seksualiteit. Intimiteit en seksualiteit zijn basisbehoeften. Intimiteit zit in kleine dingen en heeft niet alleen fysieke, maar ook een sociale en emotionele kant. Wanneer deze behoeften worden vervuld, heeft dat een positieve invloed op onze gezondheid, relatie en kwaliteit van leven. Het gemis aan of verandering in intimiteit en seksualiteit kan de relatie in de weg gaan staan. Het kan soms even zoeken zijn naar manieren die voor beiden goed voelen.
Hier gaan we het over hebben
· Wat kun je zelf – of samen – doen om nog iets terug te krijgen van dat wat veranderd is of verloren is gegaan in de relatie?
· Hoe maak je elkaar duidelijk wat je behoefte is, wat je wensen zijn en waar je je zorgen over maakt? Het is een eerste stap om samen op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden.
· Hoe kun je je rol als partner en die van hulpverlener beter scheiden?
· Hoe zorg je ervoor dat je je minder schuldig voelt over je gevoelens?
Waarom zou je meedoen
Problemen op het gebied van intimiteit en seksualiteit lossen zich niet vanzelf op. Als je zorgt voor je partner, moet je op allerlei gebieden nieuwe maatregelen nemen en aanpassingen bedenken. Dat geldt ook hiervoor. Het helpt ook al vaak om te weten dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Erover praten met anderen in dezelfde situatie is al fijn. Als je je gevoelens durft te erkennen en toestaat dat je dat je deze gevoelens hebt, biedt dat al een opening naar nieuwe mogelijkheden.
Deelnemer:
“Een waardevolle workshop om stil te staan bij wat intimiteit voor mij is, hoe ik dat nu in het contact met mijn partner en anderen ervaar en hoe dat voor mij is. Fijn om hier samen over in gesprek te gaan. Het heeft me echt waardevolle inzichten gegeven om nog beter voor mezelf en onze relatie als partners te zorgen. Knap ook hoe Andrea in korte tijd een veilige setting creëert waarin ruimte was om mijn verhaal te delen. Absoluut een aanrader! “
Voor wie
Voor iedereen die zich in dit verhaal herkent en in Amsterdam woont, of voor iemand zorgt die in Amsterdam woont.