Veel oudere Nederlanders die in de laatste fase van hun leven zijn, hebben bewust de oorlog beleefd. Een aantal van hen heeft traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Bij het verouderingsproces kan de oorlog in verhevigde mate terugkomen. Herinneringen aan, en gevoelens van deze gebeurtenissen, die lang onderdrukt konden worden, dringen zich ongewild op. Voor betrokkene zelf en voor de omgeving is dit soms moeilijk te begrijpen.
Deze training/workshop is wegens omstandigheden geannuleerd. En verzet naar volgend jaar.
Bij het stervensproces worden nog meer gevoelens en herinneringen aan de oorlog geactiveerd. De existentiële angst van doodsdreiging wordt door de naderende dood getriggerd, evenals de onmacht volstrekt overgeleverd te zijn. Allerlei situaties of gebeurtenissen uit de directe omgeving kunnen aanleiding zijn tot veel spanningen, verdriet, angst en woede, depressiviteit of extreme geagiteerdheid.
Traumatische gebeurtenissen beperken zich echter niet tot oorlog. Ook ervaringen als bv. huiselijk geweld, incest, vredesmissies, vervolging (denk aan vluchtelingen) kunnen gelijke effecten hebben.
De workshop wordt gegeven door het ARQ Kenniscentrum Oorlog, vervolging en geweld (voorheen Stichting Cogis genoemd). Namens Markant zijn Marianne Hageman en Barbara Batenburg aanwezig.
Voor wie
De workshop is voor vrijwilligers die ingezet worden bij mensen in de laatste levensfase of die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.
Wat levert de workshop op?
Je krijgt inzicht in de late gevolgen van oorlog en geweld bij het stervensproces en krijgen handreikingen aangeboden hoe om te gaan met iemand in de terminale fase van zijn leven, wanneer oorlogsherinneringen opspelen.
Wanneer
Woensdag 20 november van 16.00 tot 18.00 uur
Locatie
Huize Lydia, Roelof Hartplein 2 a, 1071 TT Amsterdam