Als professional kun je tijdens het samenwerken met mantelzorgers tegen ethische kwesties aanlopen. Een moreel beraad is een gesprek, waarbij deze ethische vragen worden besproken en er gezamenlijk wordt gezocht naar antwoorden die in die situatie de beste zorg zijn.
Deze voorlichting is geannuleerd. Houd onze agenda in de gaten voor een nieuwe datum.
In de zorg voor mensen met dementie kun je voor dilemma’s komen te staan, vooral in de samenwerking met het netwerk. Het doel van het gesprek is om op basis van een casus inzicht te krijgen hoe een ethische kwestie van een persoon met dementie en de mantelzorger kan worden opgelost. Op basis van een casus van één van de deelnemers verkennen we dilemma’s en wegen we de waardes van alle betrokkenen af.
De drie centrale doelstellingen van een moreel beraad zijn:
- Het verbeteren van de kwaliteit van zorg binnen de context van de casus;
- De toename van professionele morele competenties;
- Het verbeteren van de kwaliteit van zorg op het niveau van de organisatie door het stimuleren van een gezamenlijk leerproces en het verbinden van moreel beraad met beleid.
Heidi (Markant): “Iedere situatie is anders en vraagt een andere manier van kijken om meer balans te brengen tussen de zorgvrager, de mantelzorger en de hulpverlener. Het gaat erom dat er evenwicht in de triade komt. Daarvoor ie het goed om met meerdere mensen hiernaar te kijken.”
Programma
- Opening, introductie op het thema
- Voorstellen
- Moreel beraad
- Pauze
- Hoe kunnen we de samenwerking met mantelzorgers beter borgen? Wat is daarvoor nodig?
- Afsluiting en evaluatie
Wanneer
Donderdag 17 oktober van 14.30 tot 17.00 uur
Waar
Markant, centrum voor mantelzorg, Zwanenburgwal 206, 1011 JH Amsterdam
Voor wie
Deze bijeenkomst is voor iedereen die beroepsmatig te maken krijgt met mantelzorgers van zorgvragers met dementie in Amsterdam, bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen, behandelaars, casemanagers, buurtteammedewerkers of ambulant begeleiders.