Vrijwilligerswerk verbindt mensen. Dit is de boodschap van een unieke fototentoonstelling die de komende maanden over de bruggen van Amsterdam reist. De aftrap vindt plaats op 3 april op de iconische Magere Brug in het Centrum.

De fototentoonstelling Amsterdamse Maatjes toont 10 indrukwekkende portretten en verhalen van Amsterdammers die zich inzetten als vrijwilliger en de mensen die zij ondersteunen. Van een klusje, een praatje tot een wandeling of hulp bij administratie. Elke vorm van vrijwilligerswerk draagt bij aan een sterkere samenleving. De tentoonstelling wil Amsterdammers inspireren om zich in te zetten voor een ander. Vrijwilligerswerk is niet alleen waardevol voor degene die ondersteuning nodig heeft, maar geeft ook de vrijwilliger voldoening en nieuwe sociale contacten.

In deze tentoonstelling staat de brug symbool voor de verbinding tussen vrijwilligers en hulpvragers: een brug naar sociaal contact, plezier en zingeving voor beiden. Op bruggen in de stad komen maatjes samen!

Er is ook een website over de tentoonstelling: www.amsterdamsemaatjes.nl

Verhalen achter de foto’s
Achter elk portret zit een verhaal. Via een QR-code op elk portret kun je het verhaal van die persoon beluisteren. Zo komen de foto’s tot leven. Ook op de website kun je de verhalen lezen

Portretten van vrijwilligers van Markant

Ook twee vrijwilliger-cliënt koppels van Markant zijn geportretteerd.

Vrijwilliger Roos komt wekelijks bij de 98-jarige Wim op bezoek. De dochter van Wim is zijn mantelzorger en zij komt dagelijks bij haar vader over de vloer. Behalve op woensdag als Roos er is. Die dag heeft zij vrijaf om dingen voor zich zelf te doen. Zo houdt ze de intensieve zorg vol.

Wim vindt het leuk dat Roos bij hem op bezoek komt. ‘We hebben gesprekken over dingen die we allebei leuk vinden. En je leert van elkaar. Ik heb niet zoveel meer te leren, ik ben 98, maar zij leert veel van mij.’ Daar is Roos het mee eens. ‘Ik leer bijvoorbeeld veel over hoe ik moet telen. En ik luister graag naar zijn verhalen over zijn vroege jeugd.’

Vrijwilliger Lilly bezoekt iedere donderdag mevrouw Voorneveld. Hoe die het vindt dat Lilly bij haar komt? “Nou geweldig, echt heel leuk. Ik kijk er altijd naar uit.”

Lilly vult aan: “We hebben inmiddels een goeie band, we hebben veel lol samen. Mij brengt het ook gezelligheid. En ik leer veel van ons contact, want vroeger ging ik niet zo vaak naar musea. Dus dat is een pluspunt. Daarnaast vind ik het belangrijk om voor ander klaar te staan. Dit vrijwilligerswerk via Markant geeft mij veel plezier en voldoening.’

De initiatiefnemers
Deze expositie is een initiatief van het collectief Stedelijk Informele Zorg Amsterdam (SIZA). Daarin zitten de volgende organisaties: Markant, Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Humanitas, de Regenboog Groep, Prisma en Wij-Burennetwerk.
Deze organisaties zijn allemaal actief in Amsterdam en werken samen met vele grote en kleine organisaties en buurtinitiatieven. Bij al deze partijen is er altijd vraag naar meer vrijwilligers om deze mooie stad socialer te maken. Bij Markant zetten we vrijwilligers in voor de ondersteuning van mantelzorgers.

Waar te zien
De officiële opening is op de Magere Brug op donderdag 3 april voor genodigden. Vanaf daar kan je een wandeling maken langs de andere bruggen en de 10 portretten.

In Amsterdam-Centrum zijn de foto’s van 3 tot 26 april te zien. Dit is de route:

Daarna strijkt de rondtrekkende tentoonstelling iedere maand neer in een ander stadsdeel, steeds op andere bruggen. Zo wordt de impact van vrijwilligerswerk door heel Amsterdam zichtbaar en voelbaar.

Nieuw-West: in mei
West: in juni
Oost: in juli
Zuid: in augustus
Zuidoost: in september
Noord: in oktober, op de ponten over het IJ

De locaties en routes in Zuid, Nieuw-West, West en Oost vind je op Routes & data – Amsterdamse Maatjes

Iedereen is van harte welkom om de tentoonstelling te bewonderen en zich te laten inspireren door de verhalen achter de foto’s.